Stolta, glada och överraskade – här är alla vinnare
Priserna delades ut vid en ceremoni i Bonniers Konsthall i Stockholm den 21 november och hela Mediesverige var på plats för att hylla pristagarna.
- Just i år har det varit ett väldigt starkt år för svensk journalistik, det har varit tufft i alla kategorier, säger juryns ordförande Jonas Bonnier. Stora Journalistpriset instiftades 1966 och delades i år ut för 58:e året i obruten följd. Priset delas ut i fem klasser: Årets berättare, Årets förnyare, Årets röst, Årets avslöjande och Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor.
Kategorin Året berättare hade breddats i år och juryn tittade på de journalister som har vågat, velat överraska och gett läsarna en ny typ av metod att presentera sin journalistik. Valet föll på Johan Hilton för hans bok Den siste teaterdirektören.
Juryns motivering: ”Med djupa ämneskunskaper och fingertoppkänsla väver han samman en personlig tragedi med svensk teaterhistoria och berättar om en tid då medierna tappade fotfästet”.
– Jag var rädd för att det här projektet skulle kännas för smalt och senkommet och rädd för att göra Benny Fredriksson orättvisa, säger Johan Hilton som redan när han nominerades sa att det var ”det finaste erkännande han fått yrkesmässigt”.
Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare gick till Diamant Salihu, Kalle Segerbäck, Ola Christoffersson och Axel Gordh Humlesjö på SVT för Bedragarna. ”Med mod och en oväntad, djärv metod avslöjas bedragarnas modus operandi inifrån brottsplatsen på ett sätt som både berör och upprör”, menade juryn.
– Det här visar att det är viktigt att våga åka iväg på ett jobb utan att riktigt veta vad det ska leda till. Idén föddes på lekplatsen under min föräldraledighet men sen tog det ett tag innan vi tog beslutet. Vi diskuterade fram och tillbaka om det var etiskt och farligt, berättar Diamant Salihu.
Priset i kategorin Årets röst gick till Sverige Radios Cecilia Uddén och palestinske journalisten Sami Abu Salem. Juryns motivering: ”När ingen journalist släpps in i Gaza gör ett mångårigt samarbete att berättelserna om livet och lidandet ändå når ut.”
– Den största frustrationen för oss som arbetar i Mellanöstern är att vi inte kan vara på plats. Men Sami har hjälpt oss att förstå hur det är att arbeta och leva i Gaza. En gång såg han sina kusinbarn bland liken utanför ett sjukhus. Det han berättat är obeskrivligt och unikt, säger Cecilia Uddén.
Vinnare i kategorin Årets avslöjande gick till TV4:s Emil Hellerud och Daniel Andersson för Undercover i trollfabriken. ”Med hjälp av dold kamera och en stor portion mod avslöjar Kalla fakta det som förnekats av Sverigedemokraterna i åratal – en trollfabrik, och de nära banden med mediekanalen Riks”, motiverade juryn.
– Jag var eskalerande, stegrande nervös när jag klev in i trollfabriken. Tänkte att de kommer aldrig att vara så dumma så att de släpper in mig. Mot slutet, under de sista dagarna där, hade jag hjärtklappning varje dag, berättar Daniel Andersson.
Prisceremonin i Bonniers Konsthall avslutades som vanligt med att Lukas Bonniers Stora Journalistpris delades ut.
– Det priset går till en journalist för en hel gärning. När man tittar tillbaka på vilka som fått priset tidigare är det de där stora, viktiga och betydelsefulla personerna vars namn man kommer att komma ihåg, säger Jonas Bonnier.
Vinnare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2024 blev Robert Aschberg. ”Som tv-pionjär stod han för det nyskapande och gränslösa, som grävare stod han för mod och ihärdighet och – inte minst – som publicist står han i täten i striden mot de mörka krafter som försöker riva ner det öppna samhället”, skriver juryn i sin motivering.
– Jag hoppade inte upp i taket när jag fick beskedet, jag gör inte det. Men jag blev väldigt glad och nu när jag står här blir jag näst intill rörd. Jag har haft en jäkla tur i livet som fått göra en massa olika saker. Så länge man jobbar för folk som är öppna för nya idéer är jag glad, sa Robert Aschberg när han hyllades på scen på prisceremonin.
Årets prisgala leddes av radiojournalisten Annika Lantz. Internationell gäst var Jamil Anderlini, chefredaktör för POLITICO Europe, med expertis inom global politik och ekonomi.