Att välja jury – lika svårt som att välja vinnare
När Stora Journalistprisets jury träffas den 2 oktober har nomineringstiden gått ut vid midnatt. Journalister är deadlinestyrda, därför ilar motorcykelbuden från redaktionerna till Bonnierhuset långt in i natten. Därefter tar juryns svåra arbete vid – att välja ut Sveriges bästa journalistik.
Att välja ledamöter till juryn är svårt. Det är som att välja vinnare – det finns många lysande kandidater. Därför vi tänker två gånger innan vi frågar om de vill. Här är några av de saker som vi beaktar när vi gör urvalet:
- Genusperspektiv – vi vill ha en jämn fördelning mellan kvinnor och män.
- Ett brett förankrat journalistpris. Det är Bonnier AB som instiftat priset och finansierar det, men det får inte vara en Bonnier-jury.
- Kredibilitet och erfarenhet. Vi vill ha verksamma journalister med integritet och cred – man väljs för sina personliga meriter.
- Förmåga att se helheten. Med ledarerfarenhet och vana att sovra och jämka, kommer man till beslut.
- En brett kvalificerad jury. Juryn ska kunna dagspress, tidskrifter, TV och radio och känna sig hemma i sociala medier.
- Berättare, avslöjare, och nya medier. Juryn ska behärska olika uttrycksformer och plattformar. Bedöma anatomin i en berättelse, genomslaget i ett avslöjande, relevansen i en ny plattform: dagslända eller innovation, publicistik eller enbart teknik?
- Stockholm kontra övriga Sverige– Stockholmsperspektivet har en klar övervikt i medierna och även en stor koncentration av journalistisk aktivitet. Det är viktigt att vad som sker ute i landet också ger avtryck.
- Kvalitet i alla lägen – men den definieras på olika vis. Inte bara i fint och smalt, brett och stort, uppmärksammat eller lönsamt. Juryn kan rikta strålkastarna.
- Kunna hantverket: Vad är mest värt att belönas? Avslöjandet i Uppdrag Granskning eller landsortsreporterns utmanande gräv i den lilla kommunen som inte gav utslag i riksmedia?
Ja, ni ser! Juryns sammansättning har utmanats utifrån bristen på etnisk mångfald. Vi tar till oss och bär det med oss inför framtida juryarbete. Samtidigt ser vi dessvärre att detta är en avspegling av hur det ser ut på ledande positioner inom Mediesverige.
Allra viktigast, slutligen är att se till de nominerade och till vinnarna. Där finns flera exempel på beundransvärda, ledande journalister som lärt sig behärska ett nytt språk, ta sig fram till den goda berättelsen och det stora avslöjandet.
Stefan Mehr, Verkställande ledamot