Masha Gessen
Putin är en laglös president. Det menar Masha Gessen, journalist och författare till boken Mannen utan ansikte, om Putins väg till makten. Hon är hedersgäst vid utdelningen av Stora Journalistpriset på torsdag, och intervjuas på scen av Robert Aschberg.
Mod, är ett ord som slår emot en när man möter Masha Gessens text och person. Öppet lesbisk, judisk och starkt Putinkritisk har hon avstått från att använda sig av sitt amerikanska medborgarskap och istället bosatt sig i Moskva. Detta är en människa som inte låter sig tystas. I våras förespådde hon Putins fall inom några månader och protesterna i Moskva såg hon som början till slutet. Protesterna är lugnare nu, så frågan är om hon fortfarande är lika övertygad.
Masha Gessen har skrivit flera böcker och medverkat i The New Republic, New Statesman, Granta, Slate och Vanity Fair. Hon är Rysslandskorrespondent för US News & World Report. Till den första september var hon även redaktör för Rysslands äldsta magasin, Vokrug Sveta, men hon sparkades då för att ha vägrat bevaka Ryska Geografisällskapets event som hon menade var ett pr-stunt för Putin.
Hennes bok Mannen utan ansikte är skrämmande läsning. Giftmord, bilbomber och konspirationsteorier – exempelvis om att den serie explosioner som i slutet av 90-talet krävde hundratals civila liv och spred panik i hela Ryssland, i själva verket var arrangerad av ex-KGB för att skapa stöd bakom en stark ledare: den nytillträdde Putin. Gessens researcharbete för boken är överväldigande. Hon menar att Putin regerar på instinkt och att den instinkten säger att skapa ett system som är så nära KGB som möjligt. Ett stängt system, styrt av rädsla, där kontroll av informationsflödet är en nyckel.
En svår miljö för journalistiken med andra ord. I Reporters Without Borders pressfrihetsindex ligger Ryssland på plats 142 av de 179 kartlagda länderna. Som i många proteströrelser har internet spelat en viktig roll i även i Ryssland. Masha Gessen betonar dock att internet är en spegel av samhället och inte demokratiskt i sig. Ryssland tillhör den rad av länder där nätaktörer tvingas skriva under avtal som innebär att de är skyldiga spara register över all datatrafik och att lämna över denna information till myndigheterna om de blir ombedda. Hon menar att hon inte kunnat skriva klart sin bok utan Skype, som när boken redigerades var ett av få företag som ännu inte gått med på Rysslands krav. Det gjorde att hon kunde ha samtal med sin redaktör och skicka dokument.
Masha Gessen är också frontfigur för den ryska gayrörelsen och tar därigenom dubbla risker. Att hon kommer till Stockholm för att gästa Stora Journalistprisets scen är djupt inspirerande. Nu på fredag syns hon också i Skavlan, som tar chansen att träffa henne när hon är på svensk mark.
Cecilia Björk
Foto Svebya Generalova